Studenten en hun verhaal: dit is wat onderwijs kan betekenen!

Yvette Disanka ontpopt zich als zakenvrouw en emigreert naar Canada

Vanuit Dubai belde ze ons op, een paar jaar terug. Ze was op zakenreis en dreef een handeltje in schoenen! Ze studeerde af in fiscale economie; ook haar middelbare school kon ze afmaken met hulp van het Khaki Fonds. Na haar studie is ze gaan werken bij een NGO. Ze werd steeds ambitieuzer en ze droomde van betere mogelijkheden buiten Congo. Ze kreeg een kans om naar een conferentie te gaan in Montreal, Canada. Een paar weken geleden belde ze weer: ze gaat op zoek naar een ‘sponsor’, iemand die voor haar garant kan staan, zodat ze in Canada kan blijven.

‘Studie heeft mijn verstand als het ware geopend. Ik had voorheen weinig idee van de mogelijkheden die je hebt. Studeren hielp me om mijn kennis en mijn geest te ontwikkelen. Ik ben de jongste van het gezin dus ik hoef mijn broers en zussen niet meer te helpen, maar ik heb een aantal neven en nichten die ik wil gaan helpen met het betalen hun opleiding. Het Khaki Fonds heeft mij enorm geholpen, ik was anders nooit zover gekomen!  Behalve schoolgeld heb ik ook veel gehad aan de contacten en een scherper zicht op de toekomst.’

 

Ruth, verlegen …maar haalt cum laude en is nu Khaki Fonds vertegenwoordiger (vrijwilliger)

We leerden Ruth kennen als een verlegen meisje dat nauwelijks durfde te praten maar wel haar hoofd op Claude’s schouder legde toen ze bij ons thuis kwam in Kinshasa in 2015. Dat raakte ons zeer: dat ze Claude als haar vader zag (haar eigen vader overleed toen ze klein was). Ruth verraste ons deze maand: ze appte dat ze cum-laude was afgestudeerd! ‘Ik ben zo ontzettend blij! Vooral omdat dit jaar zo moeilijk ging, met corona-maatregelen. De lessen werden onderbroken en gingen daarna versneld door. Ik heb mijn stage moeten uitstellen en de bibliotheek was steeds dicht. Maar ik heb mijn uiterste best gedaan en kijk, ik heb met hulp van Khaki de weg van de 5e klas middelbare school helemaal afgelegd naar een Masters in Communicatie en Organisatie!  Ruth kreeg een goede baan bij Afrimoney, in marketing en communicatie. Na 1,5 jaar kreeg ze al promotie! In haar vrije tijd doet ze veel dingen voor het Khaki-Fonds: ze draagt nieuwe meisjes voor die willen maar niet kunnen doorleren, ze controleert betaalbewijzen, ze onderhoudt contact met de studentes en geeft hen advies. Toen Claude de studenten wilden ontmoeten bij zijn laatste bezoek aan Congo had Ruth dit ook georganiseerd. We zijn heel blij dat we zo’n goede en gemotiveerde vrijwilligster hebben in Kinshasa! Ze heeft vier meisjes helpen selecteren die zonder hulp niet konden studeren, en ze zijn gedreven en intelligent. Ruth helpt ook contact te houden met twee andere meisjes in haar wijk, die geen telefoon hebben en dus niet zelf met ons kunnen bellen of appen. In 2023 maakte Ruth een overstap naar de Tsjechische ambassade, een nog betere baan met hoger salaris. We zijn met recht trots op Ruth.

 

Junior Zamba, voorbeeld van een doorzetter

Je zal je leven maar beginnen zoals Junior: je verliest beide ouders, en de familieleden bij wie je woont zien je als een last. Junior had altijd een sterke overlevingsdrang. Hij is een doorzetter en geeft het niet op. Hij studeerde af in economie in 2017; naast studeren verdiende hij wat geld met computers repareren. In 2019 deed hij mee met de verkiezingen. Hierover zegt hij: ‘Ik wilde het volk dienen en iets goeds doen via de politiek. Om invloed te hebben moet je meedoen met de politieke machthebbers, net doen alsof je hen steunt. Zij denken echter aan persoonlijk gewin en niet aan de mensen. Het is me niet gelukt om verkozen te worden, ik heb mijn lesje geleerd. Ik ga verder met mijn computer-workshop, dat levert meer op.’ Hij trouwde met een arts en kreeg inmiddels twee kinderen. Het leven lacht hem weer toe. ‘Als je kan studeren en jezelf ontwikkelen dan gaan er veel deuren open. Ik heb nog geen baan gevonden als econoom. Maar ik heb nu zelfvertrouwen en ben anders naar de wereld gaan kijken: ik kan iets bijdragen, ik heb ook een plek van betekenis.’ Het laatste nieuws (2022); Junior werd aangesteld als associate professor bij een Universiteit. Het verdient nog niet veel maar het opent vast weer nieuwe deuren voor onze doorzetter! Hij is naast zijn werk nog nauw betrokken bij het Khaki Fonds en heeft ons laten kennis maken met 4 families, waarvan we in totaal 6 meisjes en 1 jongen hebben geselecteerd.